Често наричан рая на земята, индонезийският остров Бали сe превърна в

...
Често наричан рая на земята, индонезийският остров Бали сe превърна в
Коментари Харесай

Планини от боклуци затрупват крайбрежието на о. Бали

Често именуван парадайса на земята, индонезийският остров Бали сe трансформира в объркващ образец на проблема с боклука в страната.

Архипелагът, състоящ се от повече от 17 000 острова, е вторият по величина в света „ производител “ на морски боклуци след Китай, като годишно Индонезия способства 1,29 млн. метрични тона към тези планини от отпадъци в морето.

Вълните от пластмасови отпадъци се носят в реките и океаните в района и с всяка година основават от ден на ден проблеми – задръстване на водните пътища в градовете, увеличение на риска от наводнения и пострадване или причиняване гибелта на морски животни,които гълтам пластмасови боклуци или попадат в клопката на големите количества отпадъци.

#Bali declares 'garbage emergency' amid sea of waste https://t.co/OoJMiYDKvvpic.twitter.com/vL1EiHYHt9

— The Straits Times (@STcom) 28 декември 2017 година

Проблемът е толкоз изострен, че властите на о. Бали оповестиха „ изключително състояние с боклуците “ на шесткилометрова брегова линия, включваща известни плажове. В региона се наложило да бъдат изпратени 700 служащи и 35 камиона, които всеки ден извозват по към 100 т. боклуци към близкото хранилище.

Проблемът с боклуците на о. Бали се изостря през сезона на мусоните, когато мощните ветровеморските талази изхвърлят на брега камари опаковки и пластмасови бутилки, а придошлите реки влачат към крайбрежната линия отпадъци от вътрешността на острова.

Bali's palm-fringed Kuta beach has long been a favourite with tourists seeking sun and surf, but nowadays its golden shoreline is disappearing under a mountain of garbage https://t.co/jkJJoHNKgdpic.twitter.com/av17NNXgXA

— AFP news agency (@AFP) 28 декември 2017 година

Индонезия е една от 40-те страни, които вземат участие в акцията на Организация на обединените нации за чисти морета, която има амбициозната цел да спре наводнението с пластмасови отпадъци на океаните. В рамките на тази стратегия държавното управление в Джакарта е поело уговорката да понижи пластмасовите боклуци в моретата със 70% до 2025 година

Планирано е засилване на услугите за преработване, ограничение потреблението на пластмасови торбички, пускане на акции за разчистване и да се усили информираността на обществеността за съществуващия проблем и дейностите против него.

Bali declares 'garbage emergency' amid sea of waste https://t.co/tnA4iIy2Hhpic.twitter.com/H8aUp7lBRo

— Channel NewsAsia (@ChannelNewsAsia) 28 декември 2017 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР